1. Anasayfa
  2. Sosyal Medya

Facebook Kullanım Sırları


0

Arkadaşlarınızı bulmak ve güvenliğinizi sağlamak için Facebook’un bilinmeyen özelliklerini keşfedin.

Facebook’u en hızlı şekilde kullanmak için yanıp tutuşuyorsanız, siteyi yalnızca klavyeyle yönetebileceğinizi duymak sizi mutlu edecektir. Profilinizi Google Chrome’da açın ve [Alt] tuşuna basarak 6-9 arası rakam tuşlarıyla farklı kombinasyonlar deneyin. [Alt]+[6]’ya bastığınızda hesap ayarları sayfasına yönlendirileceksiniz. [Alt]+[7], gizlilik ayarlarınızla oynamanızı sağlayacak. [Alt]+[M] ise sizi Facebook mesajlarınıza götürecek. Eğer Firefox kullanıyorsanız, kısayolların çalışması için tuş kombinasyonuna [Shift] tuşunu eklemeniz gerekecek. Facebook’un asıl amacı insanları iletişime geçirmek. Sitenin arama araçları da sırf bu yüzden tahmin ettiğinizden güçlü olabilir. Bunun bir nedeni, Facebook’un önerilerde bulunması. Bu öneriler arasında gizlenen, sizin göremediğiniz çok daha iyi sonuçlar olabilir. Bu sonuçları bulabilmek için arkadaşınızı ismiyle değil, e-posta adresiyle arayın. Facebook, boole komutlarıyla arama konusunda pek başarılı değil. Örneğin site “|” sembolünü desteklerken “OR” operatörünü algılamıyor. Buna rağmen sonuçlar yine de aynı çıkıyor. İki farklı şey aradığınızda Facebook, her ikisi hakkında da bilgileri önünüze seriyor. Ancak kalabalık arama sonuçlarını soldaki kılavuz alanında yer alan kategoriler yoluyla filtreleyebilirsiniz. Ortak kullanıma açık bir bilgisayarda Facebook’a girdiyseniz, siteden ayrılırken oturumunuzu kapatmayı unutmayın. Yine de, unutmanız hâlinde Facebook sizin için bu sorunu çözebilir. Eve gittiğinizde siteye yeniden giriş yapın ve “Hesap ayarları”ndan “Güvenlik”i seçin. “Aktif Oturumlar” başlığı altındaki “Düzenle” bölümüne gittiğinizde, daha önceki Facebook girişlerinizin ve kapatamadığınız oturumların bir kaydını bulacaksınız. Bu listede gördüğünüz herhangi bir oturumu buradan kapatabilirsiniz. Ek bir güvenlik katmanı oluşturmak isterseniz, Facebook’u sınırlayabilir ve yalnızca belirli cihazlardan siteye girişe izin verebilirsiniz. Bunu yapmak için, “Güvenlik” başlığı altında yer alan “Giriş Bildirimleri” seçeneğindeki “Düzenle” düşmesine basın. Biri hesabınıza girdiğinde, size e-postayla bildirim gönderilmesini istiyorsanız çıkan kutuyu işaretleyin. Bir dahaki sefere başka bir cihazdan giriş yapmaya kalktığınızda, size bir e-posta gönderilecek ve bu cihaza bir isim vermeniz istenecek. Böylece hesabınıza giriş yapanları takip etmeniz kolaylaşacak. Son olarak, sosyal medya eğitmeni Danah Boyd’un sizin için birkaç tüyosu var. Boyd, bazı Facebook kullanıcılarının oturumlarını kapatmak yerine her seferinde hesaplarını dondurduklarını görmüş. Çünkü Facebook, hesabın dondurulması hâlinde hesabı silmiyor ve yeniden giriş olanağı sağlıyor. Peki, bunun ne anlamı var? Bu işlem, verilerinizin korunmasını sağlıyor ve siz yokken başkalarının duvarınızda paylaşımlar yapmasını, size mesaj atmasını veya sizinle iletişim kurmasını engelliyor. Bize göre bu işlem biraz aşırı gelse de, olası takipçilerin ve veri hırsızlarının yoluna taş koyacağı kesin.

Zaman Tüneli’nde uzman olun

  1. İçeriğinizi gözden ırak hale getirin

Zaman Tüneli’ne geçiş yaptıktan sonra, profilinizi kurcalayıp düzeltmek için yedi gününüz var. Herkesin kullandığı gizlilik ayarlarına ek olarak, geçmişte paylaştığınız gönderilerin bazılarını gizleyebilir veya tamamen silebilirsiniz. Paylaşımların sağ üst köşesindeki kalem simgesine tıkladığınızda, özellikle risk oluşturabilecek gönderiler için, sunulan seçeneklerden uygun olanını seçebilirsiniz

  1. Eskileri öne çıkarın

Bebeğinizin dünyaya gelişi veya takımınızın kupayı alması gibi geçmişinizde gurur duyduğunuz bazı gönderileriniz varsa, özellikle bu paylaşımları ön plana çıkarabilirsiniz. Sağ üst köşedeki yıldız simgesini tıkladığınızda, söz konusu paylaşım Zaman Tüneli’nde kendini gösterecektir. Bu seçenek, güncellemenin sayfada daha büyük ve belirgin bir hâl almasını sağlayacaktır.

  1. Yeni durumlar paylaşın

Bundan böyle en iyi yönlerinizi göstermek için geçmişinizi düzenleyebilirsiniz. Zaman Tüneli’nde herhangi bir noktaya gidin veya sağ taraftan belirli bir yılı seçin. Tepedeki menüyü kullanarak bu tarihe yeni fotoğraflar, yerler, etkinlikler ve durum güncellemeleri ekleyebilirsiniz. Tabii geçmiş paylaşımlarınızı değiştirmek, hafif bir hokkabazlık anlamına da geliyor.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir