Cpanel Ne İşe Yarar?
  1. Anasayfa
  2. Bilişim

Cpanel Ne İşe Yarar?

0

Sunucu teknolojileri ile haşır neşir olanlar Cpanel ile alakalı olarak mutlaka ki bilgi sahibidir. Bildiğimiz gibi sunucu dediğimiz kavram online ortamın olmazsa olmazlarından birisi olarak dikkat çeker. Sunucular, internet sitelerinin online ortamda yayın yapabilmesi için olmazsa olmazlardan birisidir ve ülkemiz genelinde sektörü içerisinde de hosting olarak bilinir. Hosting nedir bilgi almak için sitemiz içerisinde de araştırma yapabilirsiniz. Bir sunucunun uzaktan yönetilebilmesi gerekir. Hosting dediğimiz kavram, bir sunucunun en küçük yapı birimidir ve makinenin binlerce parçaya bölünmüş halinin insanlara satılması demektir.

İnsanlar, kendilerine ait sitelerinin hosting hesaplarını yönetebilirler. Bu aşamada yönetim yapabilmek için sunucu mantığını en iyi şekilde bilen ve ona entegre olabilen bir yönetim yazılımı gerekir. Cpanel, sunucu teknolojilerinin en küçük birimlerini yönetebilmek için kullanılan bir sistem olarak dikkat çeker. Kullanıcılar, web siteleri ile alakalı olarak birçok farklı işlemi bu panel yardımı ile yapabilirler. Tabi ki panel hosting hesaplarınız ile ücretsiz sunulmaktadır ancak Cpanel sisteminin bir üst yönetim segmenti olan WHM ücretlidir.

Cpanel
Cpanel

Cpanel, son derece gelişmiş bir arayüz olarak dikkat çeker ve bu arayüzün zaman içerisinde Türkçe dil seçeneği ile beraber sunulması da insanların kullanımı açısından büyük kolaylık sağlar. Bu sistem, hosting birimlerini yönetebilmenizi sağlar ancak yönetimden kasıt, tüm hesabınıza sizler hükmedemezsiniz. Üzerinizde WHM kontrol panelini kullanan bir ya da birkaç farklı yönetim bulunabilir. Ancak iki sistem de aynı şirket tarafından geliştirildiği gibi yöneticilik düzeyleri farklıdır.

Cpanel, kullanıcılarına birçok farklı anlamda seçenek sunar. Bu seçenekler sayesinde hosting şirketlerine karşı bir bağımlılığınız kalmaz ancak yine de fikir sahibi olmanız gerekebilir. Kısaca Cpanel ile şunları yapabilirsiniz;

  1. Veritabanı oluşturabilir, yönetebilirsiniz.
  2. Mail adresleri açarak yönetimi sağlayabilirsiniz.
  3. Web sitenizin yedeğini alabilir, yedek yükleyebilirsiniz.
  4. Ziyaretçi analizlerini aktif edip izleyebilirsiniz.
  5. Subdomain ekleyebilir ve yapılandırabilirsiniz.
  6. Ek FTP hesapları açabilirsiniz.
  7. Cronjob ayarları yapabilirsiniz.
  8. Softaclous gibi eklentiler yüklü ise tek bir tık ile birçok İçerik Yönetim Sistemi kurulumu yapabilirsiniz.

Hosting hesapları genellikle tek web sitesi barındırmak için tercih edilir. Reseller ve üst segment sunucu parçalarını yönetebilmek için WHM paneli gerekir. Bu da ücretli bir panel sistemidir ancak sadece Reseller ile ücretsiz satılabilir.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir