CDN Nedir? Nasıl Çalışır?
  1. Anasayfa
  2. Bilişim

CDN Nedir? Nasıl Çalışır?

0

Günümüzde özellikle sunucu teknolojileri o kadar ileri seviyelere taşındı ki bu anlamda insanların kafasında belirgin şekilde soru işaretleri oluşmaya başladı. Kısa bir zaman dilimi içerisinde teknolojik imkanların muazzam hale gelmesi ve insanların belli başlı noktalarda farklı gereksinimler duyması aslında sunucuların donanımsal ve yazılımsal anlamda çok daha gelişmiş bir şekilde yönetilmesine imkan tanıdı diyebilmekteyiz. Bugün, kötü niyetli yazılımcıların sunucular üzerine sürekli olarak saldırı yapması aslında insanların en çok canını sıkan unsurların başında geliyor diyebilmekteyiz. Tabi ki zaman içerisinde bu durum değişiklik gösterdi.

CDN, son dönemlerin en çok tercih edilen ve en kullanışlı sunucu ağlarından birisi olarak kabul ediliyor ve bir nevi devrim niteliği taşıyor. Bu devrim zaman içerisinde o kadar geniş bir kitleyi içerisine aldı ki geleceğe yönelik gelişmiş veri paylaşımı ile alakalı olarak da farklı farklı fikirler ortaya çıkmaya devam etti. Cloud adı altında yeni nesil hosting çözümleri sunulmaya başlandı ve bu sayede web sitelerinin verisel anlamda ki güvenliği de kontrol altına alınmış oldu. Elbette ki dikkat edilmesi gereken belli başlı unsurlar yine mevcut.

CDN - Content Delivery Network
CDN – Content Delivery Network

CDN Nedir?

Content Delivery Network açıklamasının kısaltılmışı olan CDN, farklı lokasyonlara ait sunucuların birbiri ile anlık olarak veri paylaşımını sağlayan ve senkronize çalışan bire sunucu ağı demektir. Bu sistem, aslında sunuculara yapılan saldırıların ya da mekanik sorunların kullanıcıyı ve web sitesini etkilememek ve veri kaybını önlemek açısından mükemmel bir işleyiş anlamına geliyor. Cloud server mantığının ortaya çıkardığı en verimli sistemlerden birisi olarak niteleyebileceğimiz bu mükemmel ağ sisteminde her şey sanal.

İnternet üzerinden herhangi bir parçaya ihtiyaç duyduğunuz zaman yükseltebilmek için sunucu kapatılıp fiziksel parça takılması yerine doğrudan tanımlanan kodlamalar sayesinde sunucunuzun sistemsel özellikleri online olarak yükseltilebiliyor ve herhangi bir kesinti dahi olmuyor. Bu durumda siteniz sorunsuz bir şekilde yayına devam ediyor.

CDN Nasıl Çalışır?

Bu sistem tamamı ile farklı şehir ya da ülkelerdeki sunucuların birbirleri ile bağlantılı bir şekilde çalışması anlamına gelir. Bu çalışma sürecinde özellikle mantık, bir makinenin sorun yaşaması durumunda farklı lokasyondaki diğer bir makinenin anlık olarak devreye girmesi ve sistemin zarar görmemesi anlamına gelir. CDN mantığında web siteleriniz iki ya da kaç farklı lokasyondan isterseniz o kadar sunucuda senkronize bir şekilde yayın yapar. Aynı zamanda bir kullanıcı web sitenizi görüntülemek istediğinde ona en yakın ve en hızlı hangi sunucu yanıt verirse o sunucudan web sitesi görüntülenir.

Herhangi bir sorun olması durumunda bir makine devreden çıkar ve diğer lokasyonlarda ki makineler çalışmasını sürdürür. Makineler arasında 5 ya da 10 saniyelik aralıklar ile çok ciddi bir veri akışı olur ve yapılan tüm değişiklikler anlık olarak sorunsuz bir şekilde yansır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir