Son dönemlerde Javascript ile slider yapımı konusuna ilişkin internet üzerinde araştırma yaptığımızda bilgi içerikli çok da fazla içerin olmadığını gördük. Bildiğimiz gibi web sitesi teknolojilerinin ciddi anlamda gelişmesi ile birlikte sitelerin görselliklerinde ve işlevselliğinde de belirgin bir gelişme söz konusu oldu. Bu belirgin gelişmeler akabinde insanların bakış açılarında çok ciddi değişiklikler ortaya çıktı ancak web sitelerinde olmazsa olmaz belli başlı kod dizinleri de ortaya çıktı. Slider, bir web sitesinin özellikle vurgulanmak istenen detaylarını en rahat şekilde vurgulayabileceğiniz sistemlerden birisi olarak dikkat çekiyor ve bunu yapabilmenin en iyi yolu Javascript kodlarıdır.
Javascript ile slider yapımı sıfırdan yapmak istediğinizde son derece zorlu olabileceği gibi internet üzerinde ki hazır kodlama kütüphanelerini kullandığınız takdirde bir o kadar kolay hale dönüşebilir. Yazılımcılar o kadar çok bu kodlar ile alakalı çalışmalar yapıyorlar ki internet üzerinde kendi hazırladıkları özel sistemleri sizlere sunmaktan kesinlikle çekinmiyorlar. Zaman içerisinde Javascript kodlarının arama motoru nezdinde önemini yitirmesi bir yana görsellik anlamında en kaliteli alanlar bu kod biçimi ile çok daha şekilli bir hale getirilebiliyor.
Javascript ile Slider Nasıl Yapılır?
Sıfırdan kod yazarak bir slider alanı oluşturmak istediğinizde bunun için çok usta bir Javascript yazılımcısı olmanız gerekir. Bu neden dolayısı ile zaman harcamanız ve CSS, HTML ve Javascript kodlarını harmanlayarak gelişmiş bir slider yapabilmeniz mümkün olur. Ancak her zaman işi kolayı var iken zoruna kaçmak mantıksız gelir. Bu neden dolayısı ile internet üzerinde ki hazır kod kütüphanelerini kullanarak gelişmiş bir slider alanı oluşturmak bir o kadar da mümkün olacaktır.
Javascript ile hazırlanmış internet örneklerini inceleyebilmek ve dosyalarını indirmek son derece basit. Google arama motoruna “Javascript” yazarak arama yaptığınızda çıkan resmi internet sitesi içerisinde SLİDER ÖRNEKLERİ yer alacaktır. Bunların tamamı tek bir kod kütüphanesinde birleştirildiğinden dolayı dosyaları indirerek ana FTP alanına atmanız ve CSS içerisinde <script type=”text/javascript” src=”javascript/java.min.js” /> ya da bunun gibi isim farklılıkları gözetilebilecek bir şekilde çağırırsınız.
Bu kodu HEAD tagları arasına yazarak diyoruz ki; “Bu Javascript dosyasını kodlarım içerisinde kullanacağım. İçerisindeki materyalleri ben özel bir kodlama yapmadan otomatik olarak çağır ve çalıştır” komutu veriyoruz. Bu dosya içerisinde herhangi bir kodu kullandığınız zaman sorunsuz bir şekilde çalışmaya başlayacaktır. Sonrasında ise hazır slider kodlarını buluyorsunuz. İnternet üzerinde bunun örneği mutlaka ki var. Hazır kodları boş bir HTML içerisinde çalıştırsanız dahi rahatlıkla slider sisteminin çalıştığını göreceksiniz.
Sizin için örnek bir Javascript slider hazırladık. İçerisinde HTML ve JAVASCRİPT dosyalarını ayrıştırarak rahatlıkla önizlemesini yapabileceğiniz gelişmiş bir mobil uyumlu slider oldu. Örneği inceleyerek kodları tanıyabilir, saniye komutları ile rahatlıkla oynayabilirsiniz.
Javascript slider yapımı ile ilgili dosyanızı indirdim. Aslında HTML CSS mantığını bilen birisi için çok da zor bir paylaşım olmamış diyebilirim.
Ya arkadaş Javascript slider yapımı ile alakalı olarak ne kaynaklar aradım ne kaynaklar. Ama bu gerçekten mükemmel bir örnekleme olmuş baktım baktım anladım vallahi :)
Gerçekten güzel anlatım olmuş teşekkür ederim böyle sadece ve şık bir tasarıma ihtiyacım vardım.
Gerçekten çok güzel anlatmışsınız web tasarım okuyorum öğretmenimiz bile anlattığı halde biz anlayamadık gerçi anlatamadı adam :D gerçekten süper anlatmışsınız ben bunu yarın derste hocaya sunayımda bi mors edeyim şunu resmen sinirlerimi bozmuştu ama sinirlerimin bozulmasına gerek yokmuş oldukça basit ve güzelmiş
verdiğiniz koddaki sliderin yükseliğini nasıl ayarlayabilirim ?