Dokunmatik Ekran Tarihi
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Dokunmatik Ekran Tarihi

0

Bizler için yeni gibi gelen dokunmatik ekran teknolojisi aslında çok eski yıllarda firmalar tarafından geliştirilmiştir ancak fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı ne yazık ki piyasaya sürülememiştir.İpad safir ekran ile tanıştığımız dokunmatik ekranlar için İntel, Microsoft ve Apple çok daha önceleri dokunmatik ekran çalışmalarına başlamıştır. Geçmişte bizler için daha çok bilim kurgu filmlerinin bir parçasıydı. İlk olarak Palm diye adlandırılan avuç içi bilgisayar alım gücü yüksek belirli sayıda insanlarla buluşabilmiştir. Fakat bu avuç içi bilgisayarlarda sadece ofis dosyalarını inceleme ve oyun oynamaya fırsat sunuyordu.

Dokunmatik Ekran Teknolojisi Nasıl Çalışır?

Bizler için sihir gibi gelen dokunmatik ekranların kalemi veya tenimizi nasıl algıladığını anlayama çalışmazsak sihir olarak kalmaya devam edecektir. Ekranın dokunmasını algılayan üç adet temel sistem bulunmaktadır.

  1. Direnç Sistemi: Dokunmatik ekranını kaplayabilmek için iletken olan ve dirençli metal levhalar kullanılmaktadır. Ekran işlev halindeyken her iki katmanda da elektrik akımı vardır ancak bu iki katman birbirinden uzak tutulur. Ekrana dokunarak baskı uygulamanız sonucunda bu iki nokta birbirine temas eder. Baskı sonucunda dokunmanın meydana geldiği alanın elektrik akımında değişiklik meydana gelir ve baskının olduğu noktanın yerini hesaplamak için kullanılan bilgisayara gerekli bilgiler gider. Bu bilgisayar da o baskının ekranın neresinin olduğunu algılayacak işletim sistemine bilgileri aktarır.
  2. Kapasitif Sistem: Cam panel üzerindeki elektrik akımını tutan bir katmandan oluşur. Ekrana dokunulduğu anda dokunulan yerin elektrik akımında azalma meydana gelir ve bu azalma ekranın köşe kısımlarında bulunan devreler tarafından ölçülür. Devreler bu azalmanın hangi noktada olduğunu hesaplamaktadır.
  3. Yüzey Akustik Dalga Sistemi: Cam levhanın köşe kısımlarında bir çift güç verici bulunur. Camın iç kısmına da bir güç çeviriciden diğer güç çeviriciye gönderilecek elektriğin yansıtılabilmesi için yansıtıcılar yerleştirilmiştir. Ekranın herhangi bir yerine dokunulduğu zaman dokunulan noktadaki elektrik uyarılmış olur ve bu uyarılma sonucunda iki çevirici devreye girerek hangi noktaya dokunulduğunu hesaplar.

Üç Sistemin Karşılaştırılması

Bu üç sistemin ekran görüntüsü kalitesini karşılaştıracak olursak; Direnç Sistemi monitöre gelen ışığın % 75’ ini yansıtabilmektedir. Kapasitif sistem %90’ını yayabilmektedir. Ancak Yüzey akustuk Dalga Sistemi yapısında metalik levha kullanmadığı için monitörden geçen ışığın hepsinin geçmesine olanak sağlamaktadır. Bu sayede en net görüntüyü verebilmektedir

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir