Birçok ebeveyn, çocuklar için teknoloji ve yeni icatların yararlı olduğunu düşünüyor fakat ne kadar ileri gitmek doğru? Çocuğunuz bilgisayar başında, ekran başında ne kadar vakit geçirmeli? Bu durum ebeveynleri olduğu kadar, psikologları, sağlık organizasyonlarını ve hatta hükümetleri bile endişelendiriyor.
Yapılan anketlere göre, anne babalar çocuklarını sadece meşgul etmek için teknolojik aletler kullanmalarını sağlıyor. Annelerle yapılan görüşmelerde, yüzde 85’lik kısmı bu durumu kabul etti. İstatistikler egöre çocuklar haftada ortalama 17 saat bilgisayar başında vakit geçiriyor ve bu durum sağlıksız. Günümüz çocukları, artık dışarıda olmak yeirne ekran başında kalıyor.
Teknoloji amacı dışında kullanılıyor
Yıllardır televizyonlar çocuklar için ‘bakıcı’ olarak kullanılırken, bunun yerini artık bilgisayarlar, tabletler ve akıllı telefonlar almış durumda. Peki çocuğunuz ekran başında ne kadar vakit geçirmeli? Ne kadar bilgisayar başında oturmak sağlıklı?
Çocuğunun ekran başında geçirdiği süreyi azaltmak isteyen ebeveynler bunun için belli kurallar koymalı. Aksi takdirde sağlık riskleri ve psikolojik sorunların çıkma ihtimali var. 2013 yılında ABD Sağlık Bakanlığı, çocukların 2 yaşından önce ekran önünde olmaması gerektiğini açıkladı. Bu yaştan sonra da süre 2 saati geçmemeli.
Hatta Avustralya, Fransa ve Kanada’da bunlar için yaptırımlar uygulanırken, Harvard Üniversitesi Psikologlarından Catherine Steiner-Adair de dijital teknolojinin çocuk beyninin gelişimine zararlı olduğunu dile getirdi.
Dolayısıyla, çocuğunuzun sağlıklı gelişimi için ekranda geçirdiği vakite kısıtlamalar koyun ve belli bir yaşa kadar da izin vermeyin.