Bulut Yedekleme Önemli mi ? Nasıl ve Neden Kullanılmalı?
  1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Bulut Yedekleme Önemli mi ? Nasıl ve Neden Kullanılmalı?

0

Verilerimizi yedekleyebileceğimiz birçok alternatif yöntem var. Bazılarımız flash diske kaydederken, birçoğumuz harici hardisklere yedekliyor. Hatta hala DVD yazdıranlar bile var. Lakin hiçbirisi bulut depolama alanları kadar etkili ve güvenli değil.

Bulut depolamanın tek kötü yönü adı gibi dosyaların yüklenme esnasında biraz zaman alabileceği. Bulutlara gönderiyoruz sanki. Fakat olumlu yanlarını düşünürsek bu yöntem kesinlikle çok güvenli. Bilgisayarlarınıza indirdiğiniz verileri yedeklediğiniz takdirde sistem arızası olsa bile buluttan olduğu gibi geri çekebiliyorsunuz. Bilgisayarlarınız üzerinde fiziksel yedekleme konusunda tamamen ortadan kalkmasa da bu sorun güvenlik açısından bulut fiziksel bir sürücüdeki gibi hasar görmemektedir. Muhafazası daha kolay olduğundan internet olan her yerden bu verilere ulaşmakta mümkün.

 

Backblaze, Carbonite, Mozy, SpiderOak bu alanda en çok bilinen servislerdir. SpiderOak dışında depolama sınırı koyan servislerden kaçınmanızı öneririz. SpiderOak’ın bu kuralın dışında kalmasının sebebi ise çok sağlam bir şifreleme desteği hizmeti vermesidir.

BULUT YEDEKLEME VE BULUT SENKRONİZASYON ARASINDAKİ FARK

Bulut yedekleme konusuna değindik. Bulut senkronizasyon ise farklı bir durum. Örnek vermek gerekirse en çok kullanılan Google Drive ve Dropbox gibi servisler her ne kadar bulut depolama imkanı sunmuş olsa da bizlere, daha çok küçük boyutlara sahip verilerin saklanması için kullanılıyor. Eğer saklamanız gereken videolar,belgeler ve fotoğraflar varsa, bulut senkronizasyon servislerini kullanmak daha kolay ve pratiktir.

ŞİFRE KOYMAK
Birço bulut yedekleme uygulamaları kendi şifreleme yöntemlerinin yanı sıra kullanıcılarına verilerini kendi şifreleriyle koruma seçeneği sunuyor. Bu durumdan kaynaklanan avantaj ve dezavantajlar elbette mevcut. Eğer ki kendi şifrenizi kullanacaksanız bu şifreyi unuttuğunuzda depolanmış bütün verileriniz bulut olur bir daha ulaşamazsınız. Servisin kendi şifrelemesini kullanırsanız bu olasılık biter. Tek kötü noktası hack saldırısı almanız. Bu da düşük bir ihtimal gibi gözükse bile genel saldırılar mevcut. En sağlam adım kendi şifrenizi oluşturup bunu unutmamanızdır. İlk yedekleme işleminin buluta ulaşması biraz zaman alacaktır. Verileriniz büyüklüğüne göre birkaç dakika sürebilir veya saatlerce de sürebilir. Bağlantı hızınızda bu süreye ek bir etkendir. Bizim size tavsiyemiz bu işlemin bir günden uzun sürebileceğini göz önünde bulundurmanızdır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir