Teknoloji Haberleri | Bilişim Blogu | Bilişim Cafe

PHP ile Form Veri Ekleme

PHP ile Form Veri Ekleme

İnternet scriptleri hazırlarken en çok kullanılan dil, PHP’dir. Bu denli gelişmiş olmasıyla beraber işin ayrıntılarını öğrenmek için daha kolay ve daha çok makaleye ulaşılabiliyor. Bu konuyu ilk öğrenmeye başladığım zamanlarda çok sıkıntılar vardı. Yarım yamalak anlatan, boş anlatan derken öğrenmem biraz zaman almıştı diyebilirim. Bu sıkıntıyı göz önüne alarak daha yararlı ve daha basit bir şekilde anlatmayı planlayacağım. Öncelikle bir senaryo kurgusu oluşturalım. Şimdi biz bir admin paneli kodluyoruz. Panele giriş işlemleri dersini göstermiştim. O konuyu inceleyerek üye giriş kısmı mantığını da anlayabilirsiniz. Şimdi bizim paneli kodlamamızdaki amaç, veritabanına veri eklemek ve veritabanındaki veriyi anasayfada otomatik göstermek. Biraz da sürekli kodlarla haşır neşir olmak istemeyişimizdir. Bu işlemleri yaparken, veritabanı bağlantısı ve phpmyadmin üzerinden tabloların oluşturulduğunu varsayıyorum.

Bizim ekleme yapacağımız sistemde 3 adet kutucuk olsun. Bunlar; Başlık, Açıklama, Etiket adına sahip olsun.

Öncelikle bir form oluşturmamız gerek ve güvenlik açısından metod parametresini POST yapacağız.

Bu kısımda biz bir form oluştuduk, metodunu POST olarak belirledik. Sonra  3 adet input text koyduk. Bunların adlarını; baslik,aciklama,etiket olarak bıraktık ve sonra bir submit butonu ekleyerek görünüm kısmımızı elde ettik. Bundan sonrası PHP işlemlerine kalıyor.

İlk olarak kutulara girilen değerleri bir değişkene atayalım

Bu kodun açıklaması, baslik, aciklama, etiket adı verilen kutucuklara ne veri girilirse bunları değişkenlere atayacam demektir. Bu kısmı hallettikten sonra ikinci kısım başlıyor. Bu kısımda bir if şart döngüsü hazırlayacaz, POST edilen bir veri varsa veritabanına ekleyecez.

Bu kısımda bir if döngüsü oluşturduk ve POST edilen bir şey varsa eğer, diye döngümüzü başlattık.

Ardından, POST metodundan gelen zararlı verileri array_map fonksiyonu ile düzenledik

Sonrasında, bir if döngüsü daha oluşturup ve dedik ki, form verileri post edildiğinde baslik isimli kutu içeriği eğer boş değilse, veriekle diye bir değişken oluşturduk. En son olarak mysql sorgularımızı çalıştırıp verileri ekledik. Veri eklenip eklenmediğini ise ekrana yazdırarak sonucu görmeyi sağladık.

Notlar

Veritabanı tablo ismi veriler

4 kolondan oluşuyor olup özellikleri

id – INT – 11 – auto icrement – unique key

baslik – varchar – 11 uzunluk
aciklama – text – 2000 uzunluk
etiket – varchar – 11 uzunluk

olacak şekilde ayarladık. Kısacası bir form yardımı ile veritabanına veri ekleme işlemi bu kadar

 

Bir önceki yazımız olan PHP Session ile Üye Giriş Yapımı başlıklı makalemizde php, php dersleri ve php session ile üye giriş sayfası hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ