Rakam, harf vb. birçok karakteri bir araya getirerek oluşturulan QR kod’lar istenilen tüm verilere tek bir kod ile ulaşılmasını sağlamaktadır. QR kodlar içerisine kaydedilen rakam ve harf dizilerini karmaşık görünen bir kare şekil içerisinde kodlamakta ve her değişik bir karakter için farklı bir şekil almaktadırlar.
QR Code Nasıl Oluşturulur?
Basitçe QR kod üretebilmek için üretilen yazılımlar bulunmaktadır. İnternet arama motorlarında bu yazılımları aratmak mümkündür. QR kod yazılımında yer alan pencereye istenilen kod, yazı, URL vb. tüm veriler girilebilir. Sonrasında program girilen tüm veriyi bir şekil dizisi haline getirmektedir.
Oluşturulan QR Kod Nasıl Kullanılır?
Daha önce oluşturulmuş olan QR kodu herhangi bir marka barkod okuyucu ve ya akıllı cep telefonları ile çalıştırmak mümkündür. Örneğin; YouTube’da yer alan bir videonun URL’ si ile oluşturulmuş bir QR kodu video’yu izlemek için kullanalım; akıllı cep telefonumuza QR kod okuma uygulaması yüklemeli ve sonrasında izlemek istenilen videoya ait QR kod’ un bu uygulama ile fotoğrafı çekilmelidir. QR kod içerisinde yer alan URL ile akıllı telefonların internet tarayıcısı bağlantı kuracak ve URL’ de yer alan video açılacaktır. Bilinen tüm veri hesaplama yöntemleri içerisinde en az alan kaplayan ve en doğru sonucu veren sistemdir QR kod. Tek bir kod içerisinde yer alan tüm veriye, tek bir tıklama ile erişebilmek mümkündür.
Akıllı telefonlara QR kod uygulaması yüklemek ve izlenmek istenilen videoya ait QR kod’ u okutmak yeterlidir. Aynı zamanda paylaşmak istenilen videoya ait URL QR kod uygulamasına kopyala ve yapıştır yapılarak, oluşturulan QR kod’ un paylaşılması da mümkündür. QR kod ile tüm bağlantılara çok daha hızlı erişmek mümkündür.