1. Gereksizleri tespit edin
İşe ‘detektif’ olarak başlamanız gerekiyor. Denetim Masası’nı açın ve Program Ekle & Kaldır bölümünden hard diskinizde fazla yer kaplayan programları tespit edin. Fark edeceksiniz ki, burada önceden yüklediğiniz ve artık adını bile unuttuğunuz onlarca gereksiz program mevcut.
2. Kullanılmayan oyun ve programları silin
Dediğimiz gibi, bilgisayarınızda pek çok işe yaramayan uygulama var. Bunları tespit ettikten sonra, artık kullanmadıklarınızı silin. Özellikle belli başlı programlarla ve büyük çaplı oyunlar sabit diskinizde fazlasıyla yer kaplamaktalar.
Tabii bunu yapmadan önce daha sonra tekrar işinize yarayıp yaramayacağını da gözden geçirin.
3. Gereksiz dosyaları ‘manuel’ olarak silin
Her şeyi Denetim Masası’ndan otomatik olarak silme şansımız bulunmuyor. Bunun için de dosyalar arasında kısa bir gezintiye çıkıp, işlevsiz dosyaları elle temizlemeniz gerekiyor. Klasörlerin ne kadar yer kapladıklarına ve artık kullanıp kullanmadığınıza bakın. Daha sonra dosyaları silmeye başlayın fakat sistem dosyalarını silmemeye özen gösterin.
4. Disk Temizleyici kullanın
Windows’ta 98 sürümünden bu yana disk temizleyici uygulaması bulunuyor. Bunu kullanarak gereksiz dosyaları otomatik olarak sistemden kaldırabilirsiniz. Eğer doğrudan Windows ile işinizi halletmek istemiyorsanız, disk temizleme işlemini harici uygulamalarla da gerçekleştirebilirsiniz.
5. Dosyalarınızı bulutta saklayın
Windows’un yeni sürümünde yer alan OneDrive ile dosyalarınızı bulut üzerine atabilir, bilgisayarınızda yer açabilirsiniz. Tabii diğer üçüncü parti bulut uygulamaları da bir diğer seçenek.
6. Üçüncü parti uygulamalar kullanın
İnternette disk temizlemek için sayısız uygulama var. Bunlardan en bilineni ve hatta en iyisi de Ccleaner diyebiliriz. Üstelik tamamen bedava ve önbellek dosyalarından tutun, Windows kayıt dosyalarına kadar pek çok şeyin temizliğini hızlıca gerçekleştiriyor.