Uzaya yapılan yolculukları daha kolay bir hale getirebilmek için ‘Thoth Technology’ isimli firma, uzaya gönderilecek roket sayısını azaltmak amacıyla uzay asansörü projesi için çalışmalara başladı. Kanada merkezli olan firma uzun vadede uzay seyahatlerine harcanan paraların azaltılması için uzay asansörünün ilk kez patentini aldı. Proje için resmi bir açıklamada bulunan firma, projenin tamamlamasından sonra oluşacak 20 km’lik asansör yardımıyla asansörün tepe noktasındaki araçlara çıkacak olan astronotlar çok kısa bir zamanda yörüngeye girebileceklerini söylediler. Bu projeyle birlikte yakıt harcamalarından % 30 civarında azaltılması hedeflendiği söyleyen şirketin CEO’su Caroline Roberts bu projenin yenilenebilir roket kullanımı projesinden daha kullanışlı olacağı konusunda oldukça iddialı açıklamalarda bulunmuştur.
Uzay Asansörü Fikrinin Asıl Sahibi Tsiolkovski
Uzay asansörünün fikir babası olan Rus bilim adamı ve kaşif olan Konstantin Eduardoviç Tsiolkovski, roketin dünya yörüngesinden çıkabilmesi için roketin hızının ne kadar olması gerektiğini ve ne kadarlık bir enerji harcaması gerektiğini kendi döneminde tam rakamlarıyla hesaplamayı başarmıştır. Hatta uzay boşluğunda bulunan bir aracın yaptığı harekete yönelik kendi adını taşıyan bir denklemi de vardır. Uzay asansörü geçmişte daha çok kitaplarda geçmiş olsa da bunu ilk kez Konstantin kitabında bu konudan bahsetmiştir. Tabii bu fikrin çok daha geliştirilmiş halleri mevcuttur.
Nano Teknoloji Sayesinde Uzay Asansörü Fikri Güçlendi
Daha önceki yıllarda projenin en önemli ayağını kapsayan asansörün ve bağlantı yapılacak yerlerin dayanıklılığı konusunda büyük endişeler duyuluyordu. Nano teknolojik gelişmeler dayanıklılık açısından yeterli düzeyde olduğunu ispatlamıştır. Kullanılacak nanotüpler, uzay asansörünün kilit malzemesi olması yüzünden sağlamlığını ispatlamak amacıyla binlerce kez deneyler yapılmıştır. Bu yüzden nantüpler asansörün değişmez parçası olacak gibi duruyor.
Japonların 2050 İçin Daha Gelişmiş Planı
Obayashi isimli inşaat şirketinin uzay asansörü konusunda çok ciddi araştırmalar yaptığı bilinmektedir. Yeryüzünden uzaya tam olarak 36 bin km’lik bir asansör yapmayı planlayan firma, saatte 200 km’lik bir hıza ulaşacak asansör ile 7,5 günde uzaya ulaşmayı hedeflemektedir.
Mars İle Uydusu Fobos Arasına Uzay Asansörü
Günümüze kadar Mars’a sadece araç göndermeyi başarabilen insanoğlu, ilerleyen yıllarda kesin olarak bunu yapabilecektir. Günümüzün teknolojisi sayesinde Mars’a ulaşmak mümkün olmaktadır ancak geri dönüş için kullanılan teknolojinin yeterli olmayacağı görüşü üzerinde hemfikir olunmuş durumundadır. Bu yüzden Rus’lar Mars ile Uydusu Fobos arasına bir asansör yapma çalışmalarına başlamışlardır. Kütle olarak Mars’tan daha küçük olan uydu Fobos arasında teleferik sistemini andıran bir asansör yapılması fikri üzerine yoğunlaşan bilim adamlarının bunu gerçekleştirip gerçekleştiremeyeceği zaman içerisinde belli olacaktır.
Uzay Asansörünün Riskleri
Şuana kadar sadece bilim kurgu filmlerine konu olabilen bu fikrin hiç mi tehlikesi yok diyebilirsiniz. Elbette bu fikrin birçok tehlikesi bulunmaktadır. Peki, bu tehlikeler nelerdir;
- Meteorlar,
- Yıldırımlar,
- Fırtınalar,
- Alçak yörüngede hareket eden diğer cisimler,
- Uçaklar, helikopterler,
- Küçük göktaşlarının çarpması sonucu oluşabilecek hasarlar gibi,
Birçok tehlikesi bulunan bu fikir uygulanır mı yoksa uygulanmaz mı? Bunu zaman gösterecek ancak ThothTechnology tarafından patenti alınan uzay asansörü projesi sadece 20 km uzunluğunda olacağı için bu tarz tehlikelere maruz kalması pek mümkün gibi görünmüyor.