Teknolojide Çığır Açan Devrimin Adı Grafen

21-yuzyilin-maddesi-grafen

Bilim adamlarının 2004 yılında keşfettiği Grafen isimli madde günümüz teknolojisi ve gelecekte kullanılacak teknolojide çığır açacak. Yaygınlaşmaya başlayan bu buluş hakkında şunları söyleyebiliriz.

Grafen esnek bir madde olmasına rağmen çelikten 300 kat daha sağlam bir yapıya sahiptir. İlk olarak 2004 senesinde Rus kökenli İngiliz bilim adamları olan Andre Geim ile Konstantin Novoselov tarafından keşfedilmişti. Bulmuş oldukları bu madde onlara 2010 senesinde Nobel Fizik Ödülünü getirdi. Grafenden biraz bahsetmek gerekirse sağlam ve esnek bir yapının yanı sıra inceliğiyle de ön planda. Grafen Aerojel, eğilip bükülmeden kendisinin tam 40 bin katı ağırlığını taşıyabilen bir yapıya sahip. Grafenden elde edilen köpük, 1 santimetrekarede yaklaşık 1 tondan daha fazla darbeye karşıda dayanıklı! Orijinal boyutunun yüzde beş oranına kadar sıkıştırılabilen olağanüstü bir madde. Grafen için kısaca diyebiliriz ki, çelikten çok daha güçlü, elmastan daha fazla sert, bakırın iletkenliği onun yanında söz edilemez, lastikten daha esnek. Tam olarak grafenin yapısı bu diyebiliriz. Geçtiğimiz ay içerisinde tanıtımları yapılan televizyonlarda eğilip bükülen hatta rulo haline gelen televizyonlar diye dikkatimizi çeken o ürünler Grafen ile üretilmiştir. Bir telefon nasıl esner ve kırılmaz dediğimiz o zamanlar artık tarih oldu. Çünkü artık nasıl eğilip, büküldüğünü biliyoruz.

Karbon atomunun bal peteği örgülü yapısına benzeyen Grafen, sıcaklığa karşıda dayanıklıdır. Askeri üretimlerde roket ve füzelerin etkisini emebilmeleri için aynı zamanda askerlerin zırhlarının üretimi için bu madde kullanılmaktadır. İletken yapısı ile bir dakikada pilleri şarj edebilecek, katlanabilir, rulo haline gelebilir telefonlar üretilebilecektir. Bu üretimler için dünya devleri kolları sıvayalı epey zaman oldu. Google,Samsung,Apple ve IBM bu yöndeki çalışmalarını devam ettiriyor.

Dünya geneline bakıldığında 10 bin civarında patent başvurusu yapılmış durumda. Peki dünya Grafen üzerinde çalışırken Türkiye neler yapıyor?

TÜRKİYE’DE GRAFEN ÇALIŞMASI
AB’nin öncelik verdiği çalışma konusu olan Grafen, TÜBİTAK bünyesinde çalışmalarını sürdürüyor. Sabancı Üniversitesinde ki bazı çalışmalar günlük yaşamlarımızı daha enerjik hale getirecek uygulamalarla meşgul. Güneş enerjisinde kullanılan fotovoltaik hücreler, bataryalar, yakıt hücreleri, hidrojen depolama gibi modern enerji gibi durumları doğrudan etkileyecek çalışmalarda devam etmektedir. Sabancı Üniversitesi, yakıt pilinde grafen maddesinin kullanımı hakkında çalışmaları var.

GRAFEN HANGİ ALANLARDA KULLANILIYOR
Bükülebilir telefonlar.
Elektronik kâğıtlar.
Bataryaların ultra hızlı şarj edilmesi.
Hızlı flash hafızalar.
Küçük ve verimli biyosensör cihazlar.
Bataryaların yerini alabilecek süperkapasitörler.
Su geçirmeyen kıyafetler
Daha sağlam ve hafif uçaklar ve koruma ekipmanları.
Doku yenilenmesinde yardımcı malzeme olarak kullanmak.
Tuzlu suyu, içilebilir suya dönüştürmek.
Doğrudan vücuttaki nöronlara bağlanabilen biyonik cihazlar
Radyoaktif atıkların daha kolay temizlenebilmesi.
Güçlü ve daha dengeli aletler ve spor ekipmanları üretilmesi
Enerjinin depolanması ve dağıtımı alanında.

Yazı gezinmesi

Mobil sürümden çık