Kişiselleştirilmiş alışveriş deneyimi yaratmasından tutun, sanal alışveriş asistanlarına kadar yapay zeka günümüzde pek çok seçenek sunuyor. Bu şekilde alışveriş deneyimi de hem müşteriler, hem de toptancılar için kolaylaşıyor.
Hızlı müşteri servisleriyle artık alışveriş yapanlar aradıkları ürün için en uygun fiyatları buluyor. Satıcılar ise yapay zeka sayesinde tüketici verilerini daha iyi analiz ederek geleceğe dönük zemin hazırlıyor ve otonom sistemler yaratıyor. Aynı zamanda hem para, hem zaman tasarrufu sağlıyor.
Şimdiden pek çok firma e-ticaret işletmelerinde yapay zeka kullanmaya başladı. Örneğin Netflix, kişiselleştirimiş tavsiyeler için yapay zeka kullanıyor. Bu yapay zeka, üyelerin izleme alışkanlıklarını ortaya çıkararak buna uygun tavsiyelerde bulunuyor. Aynı zamanda IBM’in Watson’ı da yapay zeka kullanarak müşterilerin sağlıklarını ve spor aktivitelerini takip ediyor.
Muhtemelen önümüzdeki birkaç ay içinde diğer büyük şirketlerin de giderek yapay zekaya ağırlık verdiğini görmeye başlayacağız. Hatta son olarak da yeni bir e-ticaret yapay zeka grafikleri yayınlandı ve ortaya ilginç veriler çıktı.
Buna göre yapay zeka sayesinde müşteri hem indirimlerden hızla haberdar oluyor, hem de ikinci şahıslarla görüşmek yerine doğrudan robotlardan bilgi alabiliyor. Sohbet botları ve ses etkinleştirmeli uygulamalar da e-ticaret deneyimini geliştirirken, tüm bunlar firmalara da ciddi oranda tasarruf sağlıyor ve kaynaklarını boşa tüketmemiş oluyorlar.
Şu anda dünya çapında Netflix, Knorr, wayblazer, Under Armour ve USAA gibi pek çok ciddi firma satış işlemlerinde yapay zekadan doğrudan faydalanmakta.