Akıllı cihazlarımızda kullanılan iletim sistemleri markalara göre değişiklik göstermektedir. Bilinen işletim sistemleri ise Android, İOS, BİOS, Windows, en sık tercih edilenler arasındadır. İstatistiklere bakıldığında ise en fazla tercih edilen işletim sisteminin android olduğu açıkça gözükmektedir.
Android işletim sistemi en parlak dönemini 2008 yılında yaşayıp ciddi bir patlama yaşamıştır. Yapılan araştırmalar ise bu işletim sisteminin sürekli dikey bir grafik ile yükselmesidir. İlk çıktığı günden beridir işletim sistemleri arasında hep ilk sıradadır. 2008 yılının ilk aylarında telefon sayısını %80 oranında arttırarak büyümesinde en büyük paylardan biriside en beğenilen modeller ile anlaşmalarını sağlayıp bunlarla dikkat çekmesi olmuştur. En yakın rakibi dünya devi Apple‘ın İOS işletim sistemidir. Fakat işi istatistiklere, grafiklere göre konuşacak olursak İOS android kadar hiçbir zaman iyi bir grafik yakalayamamıştır. Çünkü İOS işletim sistemi Android kadar başarılı modellerle karşımıza çıkmamıştır.
Android işletim sisteminin tercih edilmesindeki en büyük koz ise elbette dünyanın devi Google‘dır. Google, yapmış olduğu bu açık kaynak kodlu işletim sistemi sayesinde kullanıcılar ve geliştiriciler tarafından özellikle tercih edilen bir sistem olmuştur. Bir başka avantajlı noktası ise Android işletim sisteminin diğer işletim sistemleri kadar katı kuralları yoktur. Bu özellikleri de diğer markalarla adeta yarışın dışında tek başına ilerlemesine neden oluyor. Ve cihaz satışlarını da doğrudan etkiliyor.
İOS veya BlackBerry gibi diğer markalar, dev firmalar olmasına rağmen Android ile yarışamıyorlar. Çünkü bu yarışta çok sert kuralları var. Bu sertlik kullanıcı sayısında ciddi düşüşlere sebep olmaktadır. Durum böyle olunca da Andorid’in fazlasıyla işine yarıyor. 1.5 milyondan fazla satışı olan açık kaynak kodlu işletim sistemini bünyesinde tutan android, her geçen gün rakipsiz büyümeye devam ediyor. Android mi İOS mu daha çok kullanılıyor? Hangisi daha iyi? gibi sorularında cevabını böylelikle vermiş oluyoruz. Kuşkusuz Android anlaşma sağladığı cihaz modelleri, yazılımındaki açık kaynaklar ve Google’ı koz olarak kullandığı sürece ona yetişmek mümkün değil!