URL Optimizasyonu ve  SEO Title Description
  1. Anasayfa
  2. Seo

URL Optimizasyonu ve SEO Title Description

2

İnternetin son dönemlerde yaygınlaşması ile beraber artık daha fazla insan bu iletişim aracını kullanmaktadır. İnternetin artan popülaritesi; birçok firma, kurum ya da kişilerin, çeşitli alanlarda bilgiler içeren web siteleri aracılığı ile internet üzerinden faaliyet göstermesinin de önünü açmıştır. Birçok farklı sektörde ve alanda faaliyet gösteren bu web siteleri; daha fazla insana ulaşabilmek adına farklı yöntemler denemektedir. Web siteleri, arama sonuçlarında daha üstte çıkabilmek ve daha fazla kullanıcıyı web sitesine çekebilmek amacı ile bir takım çalışmalar yapmaktadır. Bu çalışmalardan en önemlileri, bir web sitesinin içerisinde yer alan üç farklı bölüm üzerinde yapılanlardır.

URL Optimizasyonu ve  SEO Title Description

Bu çalışmaların başında öncelikle title (başlık) adı verilen yerin düzenlenip, ayarlanması gelmektedir. Title, İngilizce bir kelime olup, başlık manasına gelmektedir. Arama motorlarında yapılan arama sonucunda ortaya çıkan sonuçlarda, bir web sitesinin yukarı ya da üst bölümünde yer alan alana title ismi verilmektedir. Title denilen bölüm, her zaman mavi renkte gösterilmektedir. Yani internet kullanıcısına yol göstermek ve onun dikkatini çekmek için böyle bir yol seçilmiştir. Bir nevi anahtar kelime görevi gören title adlı bölüm, bir web sitesinin seçtiği anahtar kelimenin, arama sonucunda görünmesidir. Bu husus dikkate alındığında slogan benzeri ya da akılda kalıcı bir kelime seçmek, daha fazla internet kullanıcısının ilgili web siteyi tercih etmesini sağlayacaktır. Bu noktada yapılması gereken bir takım işlemler vardır. Öncelikle title bölümünde çıkacak olan kelimenin fazla uzun olmamasına dikkat edilmelidir. Title alanında çıkacak kelime en fazla 65 karakterden oluşmalıdır. Fazlası, arama motorlarının gözünde spam olarak algılanacaktır ve bu da sitenize zarar verecektir. E-Ticaret sektöründe faaliyet gösteren web siteleri ise sattıkları ürünün içeriğine yönelik kelimeler seçmelidir. Bunun yanı sıra bir slogan seçmek de, title alanı için son derece verimli bir işlem olacaktır.

Url adı verilen bölüm ise sitede yazılan kelimelerin aralarında tire işaretinin olduğu ve arama sonucunda ortaya çıkan mavi başlığın hemen altında yer alan link bölümüdür. Burada yazan kelime ya da cümlelerin yapısı, verdiği mesaj ve anlatmak istediği şeyler, son derece önemlidir. Öncelikle url optimizasyonu için kapalı bağlantılar seçilmelidir. Bunun yanı sıra url bölümünün fazla uzatılmaması da önerilmektedir. Bazı web sitelerinin yanlışa düştüğü bir durum ise; url bölümüne neredeyse her anahtar kelimenin yazılması ve url alanının uzun tutulmasıdır. Ancak bu yöntem kesinlikle başarısız ve istenilmeyen sonuçlara sebep olacaktır. Birden fazla ya da çok fazla kelime yazarak url bölümünü uzatmak, internet kullanıcısının kafasını karıştırmaktan başka bir işe yaramamaktadır. Url bölümünde gözükmesi istenen şey, internet kullanıcısının arayışlarına hitap edecek bir yapıda olmalıdır. Yani vurucu ve slogan benzeri kelimeleri burada kullanmak daha akılda kalıcıdır. Bunun yanı sıra url bölümünün düzenlenirken kısa kelimelerden oluşmasına dikkat etmek gereklidir. Sade ve kısa bir şeklinde düzenlenen url bölümü, hem gözü yormaz hem de vermek istediği mesajı daha net ve keskin bir şekilde internet kullanıcısının önüne koymaktadır.

Description bölümü ise, web sitesi içerisinde yazılan bir yazının bir nevi özetinin arama sonuçları esnasında görünmesidir. Bu bölüm genellikle açıklama ya da bilgilendirme yazısı olarak da bilinmektedir. Url bölümünün altında çıkan description bölümü, internet kullanıcılarının çok sık dikkat ettiği alanların başında gelmektedir. Seo Description olarak da adlandırılan bu bölüm, web sitesinin içerisinde ne olduğunu, ne tür konulara değinildiğini son derece düzgün ve kurallı cümleler ile belirtmektedir. İnternet üzerinden arama yapan bir kullanıcı, description bölümüne bakarak, o siteye girip girmeme konusunda karar vermektedir. Bu bölümü etkili bir şekilde kullanmak için öncelikle uygun cümlelerin seçilmesi gerekmektedir. Eğer web site bir ticaret sitesi ise buraya kampanyalarla alakalı ya da ürünlerin ucun fiyatları ile alakalı kelimeler yazılmalıdır. Bu bölümde yapılacak bir diğer düzenleme ise içeriğe yönelik olmalıdır. Toplam da 154 karakterlik bir alana sahip olan description bölümü için, adeta anahtar kelimeleri olan ve müşterinin zevkine ve arama amacına hitap eden kısa bir giriş yazısı yazılmalıdır. Böylelikle web sitesi hakkında anlatılmak istenen şeyler, 154 karakter kullanılarak, oldukça verimli bir içerik hazırlanmaktadır.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 8 Kasım 2014

    Site içi seo için olmazsa olmaz bir çalışma olduğunu bende zamanla öğrendim ve sitemde dikkatli bir şekilde uyguladıktan sonra gerçekten faydasını gördüm. Title, description ve anahtar kelime ayarları çok önemli.

  2. 24 Kasım 2014

    Mustafa Keper, seo çalışması yapmadan önce ve yaptıktan sonra siteniz içerisindeki kullanıcı oranı değişimleri nasıl oldu? günlük ziyaretçi sayısında yüzde kaçlık bir artış gözlemlediniz açıklar mısınız?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir