Nostalji : Ev Yapımı Bir Atari’niz Olsun
  1. Anasayfa
  2. İşletim Sistemleri

Nostalji : Ev Yapımı Bir Atari’niz Olsun

0

Eski bir dizüstü bilgisayarınız varsa, bir Linux dağıtımı ve gerekli yazılımlar aracılığıyla yepyeni bir Atari veya Commodore 64 sahibi olabilirsiniz. Bu yazıda Xubuntu 11.10 ile 1980’lere kısa bir yolculuk yapacağız.

1980’lerin en popüler oyun konsolları olan Atari ve Commodore 64’ler 1990’larda önce Amiga’nın yükselişi, sonra da tüm oyun dünyasını kasıp kavurmaya başlayan PC ça- ğıyla birlikte aniden ortadan kayboldu. Oysa birçok oyun sever halen bu konsollarda oynadığı oyunların tadını belleğinden silebilmiş değil. Ekim 2011 sayımızın “Editörün Seçimi” bölümünde PCnet editörlerine en çok hangi oyunları sevdikleri sorulmuş, hemen hepsi de eski oyunlardaki tadı şimdikilerde bulamadıklarından yakınmıştı. Eğer siz de eski oyunları oynamak istiyor fakat bu oyunları çalıştıran platformları bulmakta zorlanıyorsanız, Linux dünyası yine yardımınıza koşabilir! İhtiyacınız olan tek şey eski (veya yeni) bir bilgisayar ve ücretsiz emülatör yazılımlarını çalıştıracak bir Linux dağıtımı.

Neden Xubuntu?

Hem standart sayılabilecek bir arabirim kullanan hem Ubuntu’nun geniş yazılım deposundan faydalanabilen hem de fazla sistem kaynağı tüketmeyen bir dağıtım olan Xubuntu, eski bir bilgisayarı bir oyun canavarına dönüştürmek için ideal bir platform sunuyor. Dağıtımı www.xubuntu.com adresinden indirdikten sonra bir CD’ye veya USB belleğe yazın ve bilgisayarınıza kurun. Bu adımın ardından, eski oyunların dünyasına girmeye hazır olacaksınız.

Her eve bir Atari!

Öncelikle Türkiye’de “karakutu” ismiyle popüler olmuş Atari 2600 ile başlayalım. Bu platform için üretilmiş oyunları oynayabilmek için tek ihtiyacınız olan, Ubuntu Yazılım Merkezi’ni kullanarak “Stella” ismindeki emülatörü kurmak. Stella’yı ilk kez aç- tığınızda sistem sizden oyunlarınızın (ROM dosyaları) bulunacağı klasörü belirlemenizi isteyecek. Ev dizininizde Atari isimli bir klasör yaratabilir ve bu klasörü Atari oyunları- nız için ayırabilirsiniz. Şimdi sıra Atari 2600 için sunulan oyunları bulmakta. Bu oyunların birçoğu artık telif hakları kapsamında değil, ancak yine de indireceğiniz oyunun telif hakları konusunda kendiniz sorumlu olacağınızı unutmamalısınız. Biz ünlü River Raid oyununun .bin uzantılı dosyasını indiriyoruz. Dosyayı Atari klasörüne koyup Stella ile seçtikten sonra önce F2 tuşuna, ardında da boşluk tuşuna basıyoruz ve zaman yolculuğumuz anında başlıyor! Oyunu ister farenizle isterseniz de klavyenizin yön tuşlarıyla yönetebiliyorsunuz. Herhangi bir anda ana ekrana geri dönmek için farenin sağ tuşunu kullanmanız yeterli.

Commodore 64

Commodore oyunlarını oynayabilmek için Ubuntu Yazılım Merkezi’nden vice isimli uygulamayı kurmanız gerekiyor. Ancak ne yazık ki bu uygulamayı çalıştırmak Stella’yı başlatmak kadar kolay değil. Kurulumun ardından öncelikle gerekli Commodore ROM dosyalarınını içeren dosyayı git.pcnet.com.tr/c64-rom adresinden edinmelisiniz. Dosyayı indirdikten sonra sistem menüsünden Donatılar’a girip bir uçbirim açın. “sudo thunar” komutunu vererek dosya yöneticisini yönetici haklarıyla başla tın ve sol panelden Dosya Sistemini seçin; ardından /usr/lib/vice klasörüne gelin. Şimdi indirdiğiniz zip dosyasının içinde yer alan C64, DRIVES ve PRINTER klasörlerini buraya taşıyın (hâlihazırda var olan dosyalar önemli değil). Artık uç birimden x64 komutunu vererek emülatörü başlatabilir, Dosya menüsünden “Akıllı Disk/Teyp Yerleştir” seçeneğine tıkladıktan sonra da indirdiğiniz Commodore 64 oyunlarını seçip “Otomatik başlat”a tıklayabilir ve oynamaya başlayabilirsiniz. Ancak indirdiğiniz oyunları iyi bir performansla oynayabilmeniz için Commodore 64 terminolojisine biraz hâkim olmanız ve emülatörü gerektiği gibi yapılandırmanız gerekebilir. VICE emülatörüyle ilgili daha fazla bilgi almak için www.c64-wiki.com adresine bakabilirsiniz. Tüm okurlarımıza eski oyunların dünyasında keyifli saatler diliyoruz

 

 

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir