1. Anasayfa
  2. Seo

Etkili Ve SEO Uyumlu Başlık Yazma Yöntemleri


2

Web sitenizin içeriğinin ilgi görmesi açısından kullanacağınız başlık önemlidir. Başlık için uymanız gereken bazı temel kriterler vardır bu temel kriterlerin yanında, başlığınızı daha ilgi çekici bir hale getirmek ve özellikle arama motoru sonuçlarındaki hedef kitlenin ilgisini çekerek, onları kazanmayı sağlayabilirsiniz.

Bu yazımızda hem bir yazı başlığının nasıl olması gerektiğine dair temel kriterleri hem de bu başlığı SEO açısından nasıl uyumlu bir hale getirebileceğimizi ele alacağız. Bu açıdan bakıldığında, üzerinde durabileceğimiz bir dizi kriter ön plana çıkıyor.

seo-uyumlu-baslik-nasil-olmalidir

Bir Başlık Nasıl Olmalıdır?

Bir yazı başlığı, içeriği tam olarak özetlemesi gerekir. En fazla 7 kelime önerilir ki bu özetlemeyi ne kadar kısa tutarsanız o kadar iyi olacaktır. Öte yandan sunulan içeriğin daha çok yazı ağırlıkta olacağını varsayarsak, bu durumda yazılı içeriğin ana fikri ve ön plana çıkan anahtar kelimeleri yazı başlığında bulundurulduğunda, kullanıcıya tam olarak ne sunduğunuzu da belirtmiş olursunuz. Bu sayede kullanıcı yazınızı okuduğunda bir hayal kırıklığına uğramaz.

Bir Başlığın Sahip Olması Gereken Temel Kriterler;

Bir başlığın sahip olması temel kriterler, tamamen SEO amacı güdülmeden, doğru bir başlığın oluşturulmasındaki kriterlerdir. Bu doğrultuda amaç öncelikli olarak doğru bir başlık oluşturmak ve bir sonraki aşamada bu başlığı SEO uyumlu bir hale getirerek, hem potansiyel kullanıcıların ilgisini çekmek hem de mevcut takipçilerin okumasını sağlamak. Bununla birlikte kullanıcıya doğru bir içerik izleniminin sunulması sağlar.

Bu kriterleri şekilde sıralayabiliriz;

  • Yazılı/Görsel içeriğin ana konusu nedir? Örneğin bir moda içerikli web siteniz var ve yazınızda 2016 yılı bahar aylarının en şık kombin modelleri tanıtılıyor. Bunun için doğrudan yazılı içeriğin ana konusunu hedef alırsak; başlığın 2016 yılının bahar aylarının en şık kombin modelleri şeklinde yazılabileceğini söyleyebiliriz.
  • Başlığı özet tutun. Yani yukarıdaki örnek oldukça uzun, halbuki daha kısa bir başlık hem daha ilgi çekici hem de daha estetik olacaktır. Bunun için yukarıdaki örneğe dayanarak; 2016 bahar en şık kombinler şeklinde bir başlık yazabiliriz.
  • Başlıklar abartılmamalıdır. İçerik neyse, başlıkta o olmalıdır. Özellikle pek çok haber sitesinde uygulanan bir yanlış, başlıklar haddinden fazla abartılarak, kullanıcıya bir felaket habercisi olarak haber duyurulur. Burada amaç kullanıcının haberi tıklamasıdır fakat bu hiç bir şekilde etik bir habercilik anlayışı olmadığı gibi sırf kullanıcı çekmek için uygulanan başarısız bir girişimdir. Bu anlamda kullanıcı memnuniyetinin sağlanmasında içerik neyse, başlık o olmalı mantığında hareket etmenizi öneriyorum.

SEO Uyumlu Bir Başlık İçin Kriterler

Başlıklarınızın SEO uyumlu bir hale getirilmesi, aynı zamanda ilgi çekici bir hale getirilmesi anlamına da gelir. Dolayısıyla aşağıdaki sıraladığımız kriterler pek çok açıdan işinize yarayacak olan etkili başlık oluşturma kriterlerini ifade eder.

  • Sayı kullanın. (En çok sevilen 10 yemek, en iyi 10 meyve…)
  • Baş harfleri büyük yapın. (En İyi SEO Yöntemleri)
  • Noktalama kullanmaktan kaçınmayın. Abartılmadıkça kullanacağınız virgül, iki nokta üst üste kullanımı başlığınızın daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır.

Bu yazımızda iyi bir başlık nasıl oluşturulur sorusuna kısaca cevap vermeye çalıştım. Buna ek olarak web sitelerinin ve blogların daha etkili bir başlıklarla hem arama motorları üzerindeki kullanıcıları hem de mevcut kitleyi nasıl kazanabileceğine dair önemli başlık ipuclarını paylaştım. Şimdilerde pek çok başarılı web sitesi bu yöntemleri kullanıyor çünkü gerçekten etkili.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (2)

  1. 15 Ocak 2016

    Teşekkürler önemli bir konuya değinmişsiniz ama bazı yerlerde halen başlığın ve metaların bir önemi yok diyenler var. Bana kalırsa diğer metalar önemli olmasa da başlık önemli.

  2. 3 Ocak 2017

    Sitenizi ilgi ile takip ediyorum. Bilgiler icin Teşekkürler.
    Selamlar Sibel

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir