1. Anasayfa
  2. Teknoloji

Android Launcher Nedir?


3

Merhaba arkadaşlar. Bugün Launcher’ları anlatacağım. Telefonumuzun daha dinamik, daha şık, bazen daha eğlenceli, bazen de tam bir kabusa dönüşmesine sebep olabilir launcherlar. Bazen de kullanıcı launcher yerine sadece yardımcı program indirip yüklüyor, e çalışmayınca da, Google Play Store üzerinde yüklü uygulamaya negatif yorumlar yapıyor ki gereksizdir. Çünkü hata yapımcıda değil, launcher indirmeye çalışıp launcher’ın temasını indiren arkadaştadır. Bugün bu hataları, launcherları, dezavantajlarını ve dezavantajları hakkında çözüm yollarını açıklayacağım arkadaşlar. Tekrar hoş geldiniz, içeri buyrun.

android-launcher-nedir

Launcher nedir?

Launcher aslında “tema” anlamına gelmez arkadaşlar, “başlatıcı” gibi bir anlamı vardır, yada onun gibi bir şey tam olarak çevirmedim ingilizceden. Amacı telefonunuzun görünümünü değiştirmek olan android launcher‘ları bazen telefonunuza zarar verebilir, şarj ömrünü kısaltabilir, telefonunuzu reklamlarla doldurabilir, başınızı ağrıtabilir, android kullanımını bir kabus haline getirebilir. Lakin genel olarak hepsinin tek amacı, telefonunuzu daha kullanışlı hale getirmek, daha güzel bir görünüme sahip olmanızı sağlamak, daha şık ve fonksiyonel kısayol özellikleriyle kullanımı kolaylaştırmak ve son olarak, alışılmışın dışında orjinal android launcher ile keyifli bir kullanım sağlamaktır.

Nasıl bir Launcher sahini olurum?

Arkadaşlar, Google Play Store’da onlarca, hatta çöp launcherları sayarsak, binlerce launcher bulabilirsiniz. Uzun zaman launcher kullandım, hatta kendim de bir kaç launcher tasarlayıp, kodlamasını yaptım. Tabii ki benim hazırladığım launcherlar da çöp uygulamalar arasında yerini çoktan almıştı. Reklam yoktu, fakat iyi değilseniz, kendi arkadaşlarınız bile “tek yıldız” verip negatif yorumlar yapabiliyor.

Gelelim launcherlara, başta gelen bir kaç launcher var. Bunlar android’in ilk zamanlarında hazırlanan, sürekli olarak gelişen ve hala ayakta kalabilen başlıca launcherlar ve yeni çıkan fakat güçlü yapımcılarla birlikte hazırlanan launcherlardır. Farkları diye bir konu ele almak neredeyse mümkün değil. Çoğu launcher’ın amacı tektir, başta söylediğimiz gibi, telefonunuzu daha da güzel hale getirmektir.

Launcher seçerken nelere dikkat etmeliyim?

Arkadaşlar, launcher seçerken dikkat edeceğiniz çok husus yok aslında. Sadece maddiyat ve zevk işidir. Bazı launcherlar, içinde barındırdığı özel tasarımları ve temaların üzerine bir etiket yapıştırıp “şu fiyattan” satarlar. Siz de beğenir, eğer maddi imkanınız (Play Store’a bağlı bir kredi kartınız) varsa bunu satın alıp etkin halde kullanabilirsiniz. Ben henüz bir tema satın almadım, sürekli telefonunu sıfırlayan biri olarak bu riski göze alamadım çünkü 2 dolar gibi şaka görünen bir rakamda da tema bulabilirsiniz 50 dolar gibi uçuk bir fiyattan da. Bazı bedava tema veren launcherlar da vardır, bazıları da tek tasarım (sadece default theme) ile çalışır. Orjinal android launcher’ı gibidir. Değişim sağlanamaz. Launcher seçimi size kalmıştır.

Peki benim telefonum launcher’ı kaldırır mı?

Arkadaşlar, bildiğimiz üzere çoğu android telefon bırakın launcher’ları, Subway Surf oyununu bile kaldırmaz. Kaldırmaz derken, elbette çalıştırır, fakat bir Note 3 ile Galaxy S+ arasında oynayış farkı olduğu gibi, launcherlar bakımından da, kullanış farkı olacaktır. Bu farklara şöyle göz atalım;

  • Android telefonunuzun Ram özelliği, ne kadar düşük ise launcher kullanımı telefonunuzu kabus haline getirebilir. Lütfen bu özelliğe çok dikkat edin. Çünkü telefonumuza launcher’ı kabusumuz olsun diye değil, keyif versin diye yüklüyoruz.
  • Android telefonunuz ne kadar büyük ise (ekran ve özellik (versiyon) bakımından) launcher kullanımınız o derecede keyifli hale gelir.

Başlıca Launcher’lar nelerdir?

Arkadaşlar bu konuda kesin bir şey söylemek kesinlikle yanlış olur. Fakat dalında uzman hale gelen Go Launcher Dev. Team launcherları, piyasayı neredeyse ele geçirmiş ve olumsuz düşünen kullanıcısını neredeyse yok denecek kadar az hale getirmiştir. 10 Milyon kullanıcıyı geçen Next Launcher 3D Shell ile android kullanıcısının gönlünü fethetmeyi başarmıştır. Daha önceleri bu launcher paralı halde tam hatırlamıyorum lakin 40-50 tl civarı satışta bulunuyordu. Şu an telefonumda Google Play Store’da launcherlara göz atıyorum. Tarih 17 Şubat 2015 ve sıralamada gelen, kullancığım launcherlardan bir kaç tavsiye vermek isterim. Tabii ki bu launcherları, indirdiğinizde bazıları Türkçe hizmet vermemesinin yanı sıra, bazıları da özel kişiselleştirme olmadan hiçbir şeye sahip olmayan launcherlardır. Tabii ki seçim sizin, İngilizce de kullanırım, özelleştirmesini de yaparım, çocuk da, kariyer de diyebilirsiniz.

Gelelim launcherlara. Şu an birinci sırada, CC Launcher yapımcısı ile piyasaya adım atan ve 1 milyonu aşkın kullanısıyla Cheetah Launcher var. Kullandım daha önce, çok özel fonksiyonları var ve diğer launcherlara da öncülük ettiğini söyleyebilirim. Çok güzel temaları var ve denemeye değer, eminim arasından birini beğenip, tam sizlik olduğunu anlayacak ve kullanmaktan vazgeçmeyeceksiniz. Tavsiyem olan ikinci bir launcher ise, bu alanda en eski olan yapımcı yine Go Launcher Dev. Team’den gelen Go Launcher EX’tir. Go launcher neredeyse size bambaşka bir işletim sistemi sunuyor. Çok özel fonksiyonları, klavye değişimi, arama ekranı özelliği, bildirim panel’i, Locker’ları ile tam bir fenomen haline geldi. 100 milyonu aşkın kullanıcısıyla, binlerce temasıyla, telefonunuzu boğmadan, kullanımı kolay haline getiren, neredeyse tek launcherdır. Tabii ki kesin konuşmak istemiyorum, çünkü bu dalda gördüğümüz tek launcher değildir. Kesinlikle denemenizi tavsiye ederim.

Launcher indirdim kaldıramıyorum, ne yapmalıyım?

Arkadaşlar, Türk milleti olarak küçük yazıları okumakla uğraşmayan bir yapımız var. Bir yere üye olurken, yeni bir uygulama kullanırken küçük yazıları okumadan “kabul” butonuna basıyoruz. Bu sebeple yüklediğimiz uygulamayı bazen kaldıramıyoruz. Başta çok güzel görünen launcherlar vardır, sadece indirmeden önce güzel olan, dikkatimizi çekmeyi başaran launcherlar da vardır. Bazıları, android cihaz yönetiminde izin alır, biz de bakmadan izin veririz. Sonrasında kaldırmak istediğimizde, ne uygulamalar kısmından ne de görev yöneticisinden bir türlü kaldıramıyoruz. Bu işlemi yapabilmek için şu adımları takip etmeliyiz;

1 – Android telefonumuzun ayarlar kısmına girmeliyiz,

2 – Ayarlar kısmındaki üst sekmelerden “Daha Fazla” sekmesine giriyoruz,

3 – Güvenlik kısmına dokunuyoruz,

4 – “Cihaz yönetimi” başlığı altında “Cihaz Yöneticileri” kısmına giriyoruz,

5 – Burada indirdiğiniz launcher’ın cihaz yöneticisi halinde  devre dışı bırakıp kaydediyoruz.

6 – Kaldırmak istediğimiz launcher’ı artık kaldırabiliriz.

Makalem size keyif verdiyse, işinizi gördüyse ne mutlu bana. Hepinize teşekkürler arkadaşlar. Kolay gelsin.

Bu Yazıya Tepkiniz Ne Oldu?
  • 0
    be_endim
    Beğendim
  • 0
    alk_l_yorum
    Alkışlıyorum
  • 0
    e_lendim
    Eğlendim
  • 0
    d_nceliyim
    Düşünceliyim
  • 0
    _rendim
    İğrendim
  • 0
    _z_ld_m
    Üzüldüm
  • 0
    _ok_k_zd_m
    Çok Kızdım
İlginizi Çekebilir

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Yorumlar (3)

  1. Çok Güzelmiş tabletme kurdum çok havalı duruyor. Ama sanki biraz yavaşlattım gerçi tabletimin özelliği düşük ondan olabilir.

  2. gerçekten çok faydalı bilgiler bu konuda bizi aydınlattığınız için teşekkürler

  3. ben bunu telefonuma kurduktan sonra telefonum kafayı yemişti demekki sıkıntı bundaymış teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir